Den 22. oktober kan i opleve noget helt unikt. Japansk Te Ceremoni. Her kan man opleve fordybelse, omsorg og kærlighed til råvare og gæst.
Fra ø til ø, fra Japan til Rømø. Japansk Te-ceremoni
den 22. oktober kl.13:00-16:00 i Medborgerhuset, Engvej 5, Havneby.
Gratis entre for publikum
Vi har gjort det før. Nu gør vi det igen.
Rømø Kunst og Kultur Forening er meget glad for at kunne byde velkommen til en fascinerende oplevelse. Et studie i koncentration og dedikation. Vi glæder os.
Rømø Kunst Kultur forening
Hvad er Chado (te-vejen)?
(På dansk anvendes ofte betegnelsen: ”Den japanske te-ceremoni”)
Te-vejen omfatter dagligdags aktiviteter, men at mestre disse kræver stor øvelse.
På denne måde kan te-vejen beskrives som kunsten at leve. Te-vejen er udviklet i Japan og er indbegrebet med japansk æstetik og kultur. Men også mennesker andre steder har oplevet, at te-vejen beriger ved at have opmærksomhed på både sindsstemningen, der opnås ved udøvelsen, og den stemning udstyret bibringer og som er en integreret del i udøvelsen. Mange af te-vejens aspekter, som de kommer til udtryk i dag, kan henføres til Sen-no-Rikyu, den mest berømte temester (1522-1591).
Der er mange "Temae" (procedurer for tilberedning af te) i regi af Urasenketeskolen i dag. De stammer fra et temae med "daisu", det store hyldearrangement
Lørdag d.22 oktober 2022 Program og kort introduktion af hver demonstration
Kl.13:00 – 13:40 Yoshino Dana Koicha ved Chieko Petersen
Mange mindre hylde-arrangementer blev skabt af te-mestre inspireret af daisu’en. Yoshino Dana er favorithyldearrangementet for Enno-sai Tecchu Soushitsu, trettende temester i direkte rækkefølge fra Sen-no-Rikyu. Navnet kommer fra lighed med det runde Yoshino-vindue i tehuset: Ihouan.
Hylde-arrangementet er lavet med tre vægge af cedertræ. Væggen med det runde vindue vender mod gæsterne og i den modstående væg kan der skiftes mellem Shoji (papirdør) eller Yoshido (dør af rør).
Kl.13:50 – 14:20 Nagaita Usucha Nakaoki ved Nobuko Hermansen
Procedure baseret på det oprindelige daisu hyldearrangement, der blev bragt til Japan fra Kina i 1267. Nagaita betyder direkte oversat ”langt bord”, som repræsenterer den nederste hylde i daisu’en.
Når vi er godt inde i efteråret og længes efter ild og varme, placerer værten "Furo" (ildstedet) mod gæsterne og "Mizusashi" (vandbeholderen) væk fra gæsterne. Furoen i denne procedure er således placeret i midten af brættet ("Naka-oki").
Kl.14:30 – 15:10 Kinin Kiyotsugu ved Hiroko Katsu
Kinin-date er en procedure, der bruges, når man serverer en kop te for en fornem person. Teen serveres med en tekop i en bestemt form på en træstand. Tekagen serveres også på et bestemt sort lakeret fad på en høj spinkel fod. Hvis den fornemme person har hjælpere, tilberedes te til dem med udstyr, der adskiller sig fra udstyret brugt til den fornemme person, såsom en teskål i standardform, en "chakin" (tekstil til aftørring) foldet i speciel form og en mørkfarvet "chasen" (te-piske
Kl.15:20 – 15:50 Nagashi-date med Tsutsu-chawan ved Annelise Larsen
"Nagashi-date" er en af de specielle procedurer, hvor du kan mærke "wabi" (tilstand af roligt, dæmpet raffinement). Redskaber er placeret på forskellige positioner sammenlignet med den normale procedure. Værten sidder tættere på gæsterne og kan samtale, mens teen tilberedes. Denne te-ceremoni bruges sædvanligvis blandt nære venner og gennemføres på en meget afslappet måde. "Tsutsu chawan" er direkte oversat en tekop i cylinderform. Disse typer tekopper bruges i den kolde årstid, så teen holder sig varm.